יום שני, 15 ביוני 2009

מילות סיכום

כיצד סכמים 60 יום, שמונה שבועות, חודשיים, 7500 קילומטרים, 1440 שעות של כור היתוך משפחתי. האמת שכמעט בלתי אפשרי לסכם, יש כל כך הרבה רבדים, אין ספור נקודות למחשבה. אבל אחרי הכל זה רק חודשיים ותמיד אפשר להגיד כי זה קצר ביחס לטיול של שנה או יותר.
הינו בכל כך הרבה מקומות, פגשנו אנשים נחמדים בצד בדרך, חווינו חוויות, צחקנו עד דמעות וישקר מי שיגיד כי לא היו גם רגעים קשים. צריך לצאת לטיול כזה עם הרבה נחת רוח, סבלנות, רצון להנות וידיעה כי הטיול גם עולה סכום כסף לא מבוטל. אי אפשר ואסור לחיות בחיסכון ומצד שני גם חייבים היות עם היד על הדופק. כל 20$ ביום מסתכמים בלמעלה מ1000$ ולכן צריך להיות בבקרה.
הכרנו מקומות חדשים בד בבד הכרנו גם דברים חדשים בכל אחד מבני המשפחה, דברים שבשגרת היומיום לא מורגשים ובטיול כזה פוגשים אותם. הילדים הפכו להיות החברים הכי טובים, הכימיה בינהם הגיע לרמות של טלפטיה כמעט. לומדים להסתדר במרחב מחייה קטן,צפוף וללא פרטיות. תמיד שחשתי שצפוף נזכרתי באבי – שחיי תקופה ארוכה 7 נפשות בוגרות בדירת 42 מטר. ובדומה למשל העז – עכשיו אני רואה כמה מקום יש לנו בחיי היום יום.
ארה"ב מדהימה, יש בה מרחבים עצומים, מדבריות ללא סוף, מים בשפע ומכאן גם אגמים ונהרות. מגוון האנשים רחב כמגוון צבעי הקשת. הם שונים מאזור לאזור, מעיר לעיר ומחוף לחוף. השוני בא לידי ביטוי במראה, בסגנון הדיבור, ביחס שלהם לזר, בנכונותם להרגיש בנוח לפנות אליך ובעוד הרבה צורות ופנים. בקאנטרי סייד הם חופשיים הרבה יותר, פחות לחוצים וההפך בהערים, וככל שהעיר "נחשבת" יותר כך הריחוק עולה. שלא ישמע כי אני מתלונן אחרי הכל אני לא גר שם באופן קבוע.
קשה לי לחשוב על אופן טיול אחר פרט לקראוון, יכולת ההגעה והנגיעה לטבע היא מדהימה. עם רכב אתה יכול להגיע מקסימום למרכז המבקרים של אתר כזה או אחר, אבל בכדי לישון ליד פלג הנחל, בין עצי היער, על החוף, בקצה הצוק אתה חייב קראוון או אוהל. אוהל עם שתי ילדים קטנים לפרק זמן כזה נשמע לי קשה אבל בטוח שיש כאלו שצוחקים. הקראוון או בשמו המקומי RV ר"ת של recreational vehicle (רכב פנאי) הינו כלי כל כך מפותח ומשוכלל שהשמים והכסף הם הגבול במה שניתן להשיג. התשתית, הנגישות והקבלה הם דבר ברור מאילו. אכן היו חששות לנהוג על כלי כזה גדול, כמו משאית קטנה, אבל אציין כי מתרגלים די מהר לגודל ולכל המשתמע מכך. בפעם הראשונה שאני נותן את דעתי על גובה הגשר, היה פעם או פעמיים שעצרתי בצד מכיוון שהשילוט הורה לכך.
אנו לקחנו קראוון R25, כאשר R מציין סוג ו25 מציין אורך. ישנם שלושה סוגים עיקריים של קראוון שיהנו motor-home כלומר הבית מחובר על המרכב של הרכב ולא נגרר. B שהינו רכב בדומה רכב הסעות המורחב במקצת אבל הוא קטן ובדרך כלל לא כולל מקלחת ושירותים, רכב זה לא מומלץ. A זה מרכב של אוטובוס, היתרון והחיסרון שלו זה הגודל, הוא מכיל חדרי שינה, מקלחת רחבה ונוחה, סלון וכו' מתאים למשפחה על חמישה/שישה נפשות בוגרות. החסרון שלו זה גודלו, קשה לנוע איתו ובלא מעט חניונים יש מגבלה לאורך הכלי. בדרך כלל רואים כלי כזה אצל זוג פנסיונרים שרכשו אוטובוס מפואר ולא פסחו על רכישת רכב קטן בכדי שיוכלו להסתובב הערים. הרכב נגרר ע"י האוטובוס. אנו שכרו את הדגם מהמשפחה הכי פופולארי R או C, הגודל נע בין 19 פייט (כמעט שש מטר) ועד 32 פייט (למעלה משמונה מטרים). הדגמים הללו מתאימים למשפחתו בין זוג ועד שמונה אנשים שלא ממש צרכים את הפרטיות ומתכננים לבלות יותר בחוץ מאשר הרכב.
המחירים לחניית לילה מאוד משתנים ממיקום למיקום ובמה שמקבלים, בשמורות הטבע או בפארקים הלאומיים אתה מקבל רק מקום חניה ללא חיבור לחשמל, מים או ביוב ובדרך כלל המחיר הינו 15-20$ ללילה, בחניונים הפרטיים מקבלים חשמל, מים וביוב (נקרא גם full-hook) והמחירים הם בין 35$ ל55$ כאשר זה האחרון בדרך כלל בקרבת עיר או אטרקציה חשובה. אנו השתדלנו לישון בחניונים של שמורות הטבע לא בגלל המחיר אלא בגלל המיקום. פעם ב24 שעות חייבם למצוא מקום בכדי לרוקן שפכים ולמלאות מים, וזה יחסית לא חסר, אם בתחנות דלק או בקמפינגים. אנו לא נסענו בעונה ופרט לפעמיים שלושה לא נתקלנו בסיטואציה של חוסר מקום לינה, אבל מי שנוסע בשיא העונה כדי, רצוי וחשוב להזמין מקום מראש יום או יומיים קודם או לחילופין להגיע מאוד מוקם לאתר הלינה כי חלק מהמקומות הם על בסיס ראשון מגיע ראשון מקבל.
דלק הינה הוצאה מאוד מכובדת, הרכבים הללו זוללים דלק בצורה מפחידה כ4ק"מ ליטר או 8מייל לגאלון יחד עם זאת מחירי הדלק זולים משמעותית מכאן והמחיר הממוצע ששילמתי על גאלון זה 2.2$. כיום יש רכבים שהינם מנוע דיזל ולדעתי יש לשקול זאת בחיוב.
למי שמתכנן לנסוע ליותר משבועיים שלושה רצוי לקנות טלפון מקומי אחר הוצאת התקשורת מגיע למאות דולרים, נכנסים כמעט לכל חנות גדולה כגון wal-mart ורוכשים טלפון עם קו בעלות של 40-50$ ומטעינים אותו בדקות ע"י כרטיס שניתן לקנות בכל קיוסק. בצורה כזאת משלמים 10 סנט לדקה לשיחה מקומית במקום 7$ דרך הטלפון האישי שלך.
אלו הם התרשמותי והטיפים שאני זוכר, יחד עם זאת אני בטוח כי כתבתי לא מעט במהלך הדרך והם מופיעים בכל הרשומות. מי שמעוניים ומתכנן לעשות משהו דומה שירגיש חופשי ליצור איתי קשר ולשאול כל העולה על רוחו, יותר מאשמח לענות (didi.benknaan@gmail.com). אז עד הטיול הבא שיהיה להתראות....

יום חמישי, 11 ביוני 2009

ניו-יורק, ניו-יורק...

ברגעים אלו אני יושב בסלון ביתי וכותב את החוויות של הימים האחרונים בטיולנו. למרות שחשבתי שאכתוב בטיסה לא מצאתי זמן ויכולת.
פתאום הכל נראה כל כך רחוק, ועוד כמה ימים ישארו רק תמונות וזכרונות. אך על כך אכתוב בטור הסיכום.
יצאנו מטורונטו בארבע לפנות בוקר ואחרי 11 שעות ברוטו נכנסנו לדירה שהועמדה לרשותנו במהנהטן. קיבלנו דירה במרכז של המרכז, 100 מטרים מכיכר קולומבוס בפינה הדרום מזרחית של הסנטרל-פארק. פרט למיקום גם הדירה נהדרת. תודות רבות לבעל הנכס שמצא וראה לנכון להשאיל לנו אותה לימים ספורים.
הגענו למנהטן בשעה שלוש ואחרי שהחזרתי את האוטו יצאנו כולנו לטיול רגלי ברחובות המרכזיים של מרכז מנהטן. כבר נכתב לא פעם שלא ניתן להישאר אדישים כלפיה או שמתאהבים או ששונאים. המהירות שבה היא חייה ומתנוענעת, הגובה המסחרר של הבניינים, המגוון הבלתי נתפס של האנשים, חופש הביטוי שלובש צורה בדיבור, בביגוד, בקעקועים ובכדומה, ובריחוק. אין דין מנהטן כדין ארה"ב, זאת מדינה בתוך מדינה. צריך להיות שם בכדי להבין כי תל-אביב זה פרבר שקט ואינטגרלי של המדינה.
בילינו שם ארבע ימים מלאים, יום ראשון ושני כולנו יחד, ביום השלישי אני הסתובבתי לבד וכנרת עם הילדים וביום המלא האחרון להפך, אני עם הילדים וכנרת הסתובבה בחניות ללא שמירה וילדים מציקים.
הינו באימפייר סטייט בילדינג, שלדעתי מיותר עד מאוד, הינו בפסל החרות, הסתובבנו ברחובות ההומים אדם גם בשעה שכל בן-אנוש ישן שנת ישרים.ביום ראשון קיבלנו יום סגריר הכולל 24 שעות של גשם רצוף אבל התחזית בישרה טובות והכן במשך הימים הנותרים קיבלנו שמש וטמפרטורות נוחות.
בזה אני מסכם את פרוט חוויותינו במהלך הטיול, על איך אני מסכם ומה אגיד נפגוש זאת בטור הבא.

יום שבת, 6 ביוני 2009

הישורת האחרונה

עברנו לספור בימים. התחלנו בחודשים עברנו לשבועות וכעת אנו סופרים בימים. בעוד כשישה ימים נספור בשעות ואז יגמר. ביום רבעי בשעה 15:00 אנו נוחתי בארץ. עדין אין זה מילות הסיכום אבל הדברים אכן נראים כנוסטלגיה. אני מאמין כי הסיכום יכתב במטוס לארץ ואחר כך יגיע דף טכני עם טיפים, עליות כלליות, מסלולים ועצות לאלו שירצו לבצע משהו דומה ולא יהיה בכוחם לקרוא כמה דפים של הנכתב.
את הימים האחרונים העברנו בחייק משפחת זיו. טוביה, ענת והילדים איילי ורועי. ענת הינה דודתה של כנרת והם גרים בטורונטו רבתי כבר 15 שנה לערך. התוכנית המקורית לקצת פחות משבועיים אחרונים היתה לקפוץ לטורונטו ליומיים שלושה אחר כך לצאת לכיוון למנהטן בטיול רגוע של יומיים שלושה ואת היתר במרכז העולם – מנהטן. אך כמובן הכל נתון לשינוי ונכון לרגע זה אנו בדרכנו למרכז העולם אחרי חמישה ימים וחמישה לילות בבית משפחת זיו. לדעתי זה אומר הכל. התקבלנו שם בזרועות כל כך פתוחות, חמות ומפנקות שלא רצינו לעזוב ואילולא היתה לנו דירה בלב מנהטן כנראה הינו שוהים שם עוד איזה יום או יומיים. אבל על הדירה ומנהטן עוד אכתוב אחרי שאחווה.
את רוב ימינו העברנו שם בטיולים בדאון-טאון של טורונטו, בסיבוב במרכזי קניות, באירוח וביקור אצל חברים ובעיקר בהורדת הילוך. לדעתי אופי הטיול שבנינו היה מצויין. זה התחיל בשלושה וחצי שבועות בקארוון, עבר בשלושה ימים אצל משפחה בלוס-אנג'לס, המשיך בכשבוע בבית-מלון באורלנדו על כל המשתמע מכך וחזר לשלושה שבועות של קארוון בצד המזרחי של ארה"ב. ולקינוח כמה ימים של מנוחה בטורונטו והדובדבן ביקור במנהטן. מתחילים להתרגש לקראת החזרה .
מדינת ניו-יורק והחלק בדרומי של קנדה שופעים במים. אגמים ענקיים, שאגם כנרת שלנו נחשבת לשלולית שכונתית, נהרות ומפלים. למרות הכתוב עדין קיימים חוקי ביזבוז מים נוקשים. אם לא יורד גשם כחודש באזור טורונטו אסור להשקות את הגינות אבל זה מקרה נדיר ואל כך ארחיב מיד. לדעתי המדינה שלנו צריכה לשלוח כל משפחה לטיול בקראוון למשך שבוע והם חוזרים עם משטר חיסכון במים כך שבסופו נוכל ליצא מיים לטורקיה.
בימינו בטורונטו אכלנו אוכל שכל כך התגעגנו עליו, לראשונה אחרי כמעט חודשיים יצאנו כנרת ואני לבית-קפה ללא הילדים ואפילו ראינו טלויזיה. האמת שלא היה לנו חסר בכלל עגל הזהב בשם "טלויזה" והצלחנו להעביר כמעט חודשיים ללא צפייה בתוכנית כזאת או אחרת ואין אנו חשים בלתי מעודכנים למרות היותינו כך.
נשאלתי ע"י טוביה איך מצאתי את טורונטו ואת ארה"ב? האם הייתי עושה שינויי ומגיע לגור בצפון אמריקה? Never say never, אבל לעולם לא אעזוב את ישראל. אומנם הייתי יוצא לאיזה שנתיים שלושה למדינה מעניינת אבל ביתי לעולם יהיה ישראל, אני אוהב אותה יותר מדי בכדי שאעזוב אותה. גם כנרת חושבת כך אבל לדעתי היא משתוקקת יותר לצאת לאיזה התאווררות של שנתיים שלושה. טילנו כחודשיים ובתקופה הזאת היה חג שני של פסח, יום השואה, יום הזיכרון, יום העצמאות ושבועות שלא נדבר על שבעת ימי השישבת. הכל זרם ועבר בלי לחוש, איבדנו את הקשר לתאריך ולחגים. יש היגידו כי בגלל שטילנו אז הדברים ברחו לנו אבל לדעתי אין זה כך, כאשר אתה נמצא במקום שבסביבה שאינה שותפה (ובצדק) לחגיך ולשבת אך זה טבעי שכך הדברים יצאו. דודי אייזיק שחיי כמעט 10 שנים במוסקווה אמר כך – "במקום שאתה צריך ליצור את אווירת החג, אין זה מקומך". את תשובתי אפשר לקרוא בין השורות. בנוגע לטורונטו הסיפור יותר מורכב, הינו שם בקיץ ויומיים ירד גשם, הטמפרטורה לא עלה על 18 מעלות ובחלק הארי של השנה יש שלג והטמפרטורה יורדת מתחת לאפס בלשון המעטה. בפסח האחרון הטפרטורות היו מתחת למינוס 20 מעלות. משפחת זיו המקסימה תחגוג בחודש בקרוב את חתונת ביתם. בלי קשר לכתוב ולדעתי על המגורים בחו"ל השהוות שלנו שם היתה הנאה אחת צרופה, מנוחה ואוכל טוב.
כפי שכבר כתבתי בהתחלה אנו בדרכינו למהנטן דרך של 820 קילומטר, יצאנו בארבע בבוקר וניצלנו את העובדה שהילדים ישנים. עכשיו אנו כשלוש שעות ומאתיים קילומטר לפני היעד במדומה לבאר-שבע אילת.
נ.ב.
אין הרבה תמונות כי נחנו ברוב הזמן.